Asbest in dak verboden in 2024

30-08-2017 -  De regering heeft besloten dat asbestdaken in 2024 verboden zijn. De regering wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Eigenaren van gebouwen moeten daarom alle asbesthoudende dakbedekking verwijderen voor 2024. Het verbod geldt voor asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht.

Asbest en de gevolgen

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met een vezelstructuur. De naam asbest is afgeleid van het Griekse woord: ‘asbestos’ en het betekent onverwoestbaar of overgankelijk. Het is slijtvast, sterk en bestand tegen hoge temperaturen en basen. Asbest in vaste vorm is niet schadelijk voor de gezondheid. Losse asbestvezels kunnen ingeademd worden en zijn wel schadelijk voor de gezondheid. Asbest kan onder andere leiden tot ‘stoflongen’ (asbestkanker) en borstvlieskanker. Sinds 1 juli 1993 is het in Nederland verboden om asbest te gebruiken, bewaren, importeren, weggeven, verkopen of opnieuw toepassen en bewerken.

Subsidie

Vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019 is er een landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Particulieren, (agrarische) ondernemingen, non-profit organisaties en overheden komen in aanmerking voor deze subsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de voorwaarden.

« Terug naar overzicht
 
 
 

Postadres

Anker Verzekeringen n.v.
Postbus 8002 
9702 KA Groningen 
KvK nr. 02078166
AFM regnr. 12000661

Volg ons op

Telefoon

+31 50 520 97 92

E-mail

rechtsbijstand@anker.nl 

Routebeschrijving

Route via Google Maps

Login
Mijn Anker

Enter your username and password here in order to log in on the website: